תמליצו על פסיכותרפיסט טוב – 25 סימנים לפסיכותרפיסט רע:

 

הנך בהחלט ראוי לפסיכותרפיסט הטוב ביותר, אך למרבה הצער לא תמיד ניתן למצוא פסיכותרפיסטים טובים לפי המלצות של אחרים מאחר ואם הוא מתאים לאדם אחד, אין זה אומר בהכרח כי הוא יתאים גם לך. המדריך הנ”ל יעזור לך להתאים את המטפל הטוב ביותר בשבילך ולזהות את הסימנים של הפסיכותרפיסט הרע. אם הנכם כבר נתקלתם במקרה כזה, תוכלו לעצור את התהליך בזמן הנכון ולבחור במטפל אחר, אשר מתאים וראוי לך.

על מנת להפוך את המדריך למקיף ככל הניתן, הכנסנו לתוכו את כלל שיטות התרפיה הקיימות. הדבר חשוב במיוחד מאחר ומקרה ספציפי תרפיה אחת נחשב מקובל ונורמטיבי, בשיטה אחרת נחשב בלתי קביל לחלוטין.

חשוב לשים לב לסימני אזהרה המופיעים עוד בהתחלה ולעקוב לאורך ההתפתחות שלהם, אך עדיין לאפשר ריפוי מסוים מול הפסיכותרפיסט.
המטפלים הנם בני אדם ויכולים לבצע טעויות מזעריות. הדבר החשוב כאן שהן יהיו אכן מזעריות.

אין זה פשוט למצוא פסיכותרפיסט המתאים במיוחד בשבילך. אפילו פסיכותרפיסט הטוב ביותר עלול לא לעמוד בדרישות הפציינט משום השוני בטמפרמנט ואופן בו הטיפול מתנהל.
אם קיימים רגעים שהנך מתעצבן על המטפל שלך, כמובן שאין מדובר בבסיס קבוע, מומלץ לפתוח זאת בפניו. תוכלו לעבוד על זה ביחד.
אם אתם אכן מרוצים מהמטפל שלכם, חבל להפסיק את התרפיה בגלל המקרים הניתנים לפתירה על ידי השיחה עליהם יחד עם המטפל. אחרי הכול, השיחה הזו כבר מהווה חלק מהטיפול- אינכם מוותרים על דבר מסוים ומדברים על הרגשות באופן פתוח בכוונה למצוא להם פתרון.
תחשבו טוב האם מטפל זה מתאים במיוחד עבורכם. סימנים לפסיכותרפיסט רע מאוד נבדלים מסימנים לכך שהפסיכותרפיסט פשוט לא מתאים לכם.

 

סימנים שחלים על כל צורות הפסיכותרפיה.

  1.  לא מקשיב ולא מגיב.
    התנאי הברור מאליו. פסיכולוג או פסיכותרפיסט טוב חייב להקשיב ולהגיב למה שהנכם אומרים לו. אם נראה בבירור כי הוא לא עושה מספיק מאמץ על מנת להיות קשוב, מעורב בתהליך ולהבין אותך, הגיע הזמן למצוא מישהו טוב יותר.
  2. שופט אותך.
    אם במהלך התקשורת הנך מרגיש נשפט או שהפעולות שלך נשפטות, אם נוצרים רגשי בושה ואשמה — זה סימן ברור לפסיכולוג רע, או ללא פסיכולוג כלל אלא אדם רמאי.
  3. אומר לך מה לעשות.
    רופא פסיכותרפיסט טוב יכול לחלוק את מחשבותיו ודעותיו במידה והנך מבקש עצתו, אך אין הוא רשאי לצוות עליך לעשות משהו, לתת עצות והנחיות פעולה מדויקות. תרפיה נועדה בשביל להעצים אותך, לתת לאדם כישורים קוגניטיביים לצורך קבלת החלטות חשובות.
    אם הפסיכולוג רק מחלק הוראות פעולה- אין זה מועיל בהשגת המטרה שהיא עצמאות והתמודדות מול הבעיות בכוחות עצמך. בנוסף לכך, עצותיו נובעות מדעתו הסובייקטיבית שמבוססת על ניסיון העבר שייתכן ולא יתאים לך.
  4. כופה עליך אמונות דתיות, רוחניות, פוליטיות או חברתיות.
    פסיכותרפיסט טוב צריך לכבד את האמונות הדתיות, הרוחניות, הפוליטיות והחברתיות שלך. זה אומר שהוא לא כופה את אמונותיו עליך.
    גם אם הנך מחפש פסיכותרפיסט בעל רקע דתי על מנת לדון בנושאים הקשורים לדת במהלך הטיפול, פסיכותרפיסט מקצועי וטוב לא אמור לכפות עליך דעה כלשהי. מטפל דתי הנו רק האדם שבקיא בעולם הדת.
  5. אינו רגיש לאמונות או המוצא שלך.
    פסיכותרפיסט טוב חייב לכבד את ההבדלים הקיימים בינו לבין לקוחותיו. במהלך הייעוץ צריכים להילקח בחשבון נקודות מבט ואמונות הפציינט.
  6. הפרת הסודיות.
    רופא מטפל טוב צריך לשמור ולהגן על פרטיות המטופל. פסיכותרפיסט עלול להפר את הסודיות ולחלוק את המידע אך ורק מבקרה של סכנה ממשית לחיי אדם.
  7. מעודד אותך להאשים אחרים בבעיות שלך.
    הפסיכולוג , כמובן, תמיד משחק בעדך. אך בגדר תפקידו הוא אמור לעודד את הצד הבוגר שלך לקחת פיקוד על חייך. הפלת האשמה על אנשים אחרים אינה תורמת לתהליך הטיפולי.
  8. מדבר יתר על המידה על עצמו או על נושאים שמעניינים אותו אישית.
    פסיכולוגים יכולים לספר קצת על עצמם. זה עוזר בבניית אמון הדדי טיפולי שמשפר את תוצאות הטיפול ברמה נכרת. אך 99% מהשיחה צריכים להתנהל סביבך בלבד ולא על כישרונות והצלחותיו של הפסיכולוג. בדיוק על זה אתה משלם כסף.
  9. מעודד אותך לדבר על דברים שאתה לא רוצה או טרם מוכן לדבר עליהם.
    אתה זה שמשלם על הטיפול לכן ההחלטה על התקדמות הטיפול וקצבו נמצאת בידיים שלך. פסיכולוג טוב ורגיש צריך לדעת זאת ולהיות בעל סבלני כלפיך. כמובן שעליו להוביל אותך תוך כדי השיחה, אך הוא לא יכול ללחוץ עליך בנושא מסוים במידה והנך לא מעוניין לדבר על כך ומעדיף לשנות נושא. במידה והבעיה , עליה אינך רוצה לדבר, אכן חיונית לטיפול – הוא לא יוכל להתעלם ממנה , לטובתך. אך עליו לחכות ולהוביל אותך בהדרגה לכיוון פתירת הבעיה.
  10. אבחנה פזיזה או אבחנה מופרזת.
    לא כל בעיה זקוקה בתווית קלינית. לפעמים חיפזון בניסוח יכול להוביל לאבחנה כוזבת או לאבחנת יתר.
    הדבר הראשון שעל המטפל טוב (אם הוא באמת טוב) לקחת בחשבון הינו האופי של המטופל ואחרי זה כבר את הבריאות הנפשית שלו. אם אתה לא מבקש אבחנה מידית, זה לא צריך להוות נקודת ההתחלה של הטיפול.
  11. נמנע יתר על המידה מביקורת או משוב עליו.
    אם הנך פונה למטפל שלך בטענה שהוא עשה טעות, שהוא לא המטפל המתאים עבורך או שעליו לשנות את התייחסותו לנושא מסוים, הוא צריך להגיב בהבנה ושלווה. מקצוענים לא טובים יאבדו את שליטתם על הרגשות ויתחילו להתגונן או להעביר ביקורת חוזרת.
  12. מסתמך יותר מדי על הגישה שלו.
    ברגע שאתה שופך את הלב ומספר על טראומת ילדות, התגובה הראשונית של המטפל לא צריכה להיות: ” בוא נראה מה פרויד אומר על זה”.
  13. מנסה להיות חבר שלך.
    פסיכותרפיסט שלך , אם הוא יועץ טוב כמובן, לא אמור לנסות לתקשר אתך מעבר למפגשים הטיפוליים בנושאים שאינם קשורים אליך או לטיפול שלך. מחוץ לתרפיה, לא קיימים שום יחסים בנכם. הדבר עלול לשבש את הראייה האובייקטיבית שלו בזמן הטיפול.

 

סימני אזהרה בטיפולים מחוץ לרשת או בשיחות ווידאו

  1. מסתכל על השעון בתדירות גבוהה.
    להסתכל בשעון פעם אחת, בסוף המפגש הנו הדבר המקובל, יותר מכך מתפרש בצורה גסה. אתם לא אמורים להרגיש שהוא מנסה להיפטר מכם.
  2. הפסיכולוג כל הזמן שקוע בהערות.
    קשר עין ושפת הגוף מהווים יתרונות ראשוניים בטיפול פנים אל פנים. אתה עלול לפספס את היתרון הזה, שאתה משלם עליו כסף רב, אם המטפל שלך משקיע את רוב זמנו בכתיבת הערותיו או בחיפוש של משהו במחברת.
  3. אוכל, טיפוח, גנדור או בדיקת הטלפון האישי.
    זה לא מנומס ואין לכך שום הצדקה.
  4. נגיעות בלתי הולמות.
    פסיכותרפיסט טוב ומקצועי אינו יוזם כל צורה של מגע פיזי מעבר ללחיצת יד או טפיחה על הכתף. כל השאר נתפס כלא אתי. כמובן שאין מדובר במקרים של פסיכותרפיה גופנית.
  5. לא עובד אתך את כל הזמן ששילמת עבורו.
    כאשר הנך מגיע בזמן לפגישה, מגיע לך כמות דקות מדויקת שעליה תחויב בסוף. המטפל עשוי לעתים לעכב את תחילת הפגישה כי הלקוח לפניך איחר, אך הוא לא יכול לסיים את הפגישה לפני הזמן.

 

 

סימנים שחלים רק על שיחות וידאו חיות והודעות וידאו

  1. עיניים נודדות ללא הרף, לא מסתכלות על המסך.
    במהלך שיחת וידאו אתה יכול לראות כי העיניים של הפסיכואנליטיקאי נודדות כל הזמן או שהוא עושה משהו אחר בזמן השיחה אתך. הדבר מסמן חוסר כבוד בסיסי.
  2. יותר מדי רעש רקע, חוסר פרטיות.
    אם יש רעש רקע במהלך שיחת וידאו בשידור חי המתוכננת שלך, זה מראה שהפסיכולוג לא דאג או לא היה מאורגן מספיק כדי למצוא מקום שקט לשוחח עמך. בנסיבות כאלה, אנשים אחרים מסתכנים לשמוע מה המטפל אומר ו/או מה שאתה אומר למטפל. הדבר מפר את הפרטיות שלך.

 

 

 

מאפיינים המתייחסים רק לטיפול באמצעות התכתבות חיה או בהתכתבות אסינכרונית

 

  1.  זמן התגובה של הפסיכולוג ארוך מדי.
    אם באופן קבוע, היועץ נדרש ביותר מיום אחר על מנת לענות על ההודעה שלך, סימן שהוא לא מביע יותר מדי יחס. תגובה איטית מדי הורסת את כל הטיפול.
  2. ההודעות קצרות או רשמיות מדי.
    שליחת הודעה למטפל בעלת תוכן חשוב ורגיש, בו הנך משתף אותו במחשבותיך, אמורה לקבל תגובה יותר ארוכה ממספר מילים.
  3. לא מנסה להעביר את ההבעה שלו.
    פסיכואנליטיקאים צריכים לכתוב מלל רב במהלך הטיפול בטקסט כדי להעביר את הדקויות והטונים. אם הם לא יעשו את המאמץ הנדרש, הטיפול עשוי להיראות לא שלם.
  4. מספר רב של שגיאות כתיב וטעויות כתיבה.
    אם במהלך קריאת ההודעה אינך מצליח להבין את כוונת הפסיכולוג משום שגיאות כתיב וטעויות באיות, סימן שהוא לא השקיע את זמנו בעריכת הטקסט ועלול להיות אנאלפבית.

 

 

המטפלים הטובים ביותר

 

הסימנים הרשומים הנ”ל באים להראות כי הגיע הזמן להחליף את המטפל. אם נתקלתם בכמה מהסימנים הללו, אל תדאגו. ישנם פסיכולוגים טובים שיעמדו בדרישתכם , יענו על כל הקריטריונים שלכם ויהיו הטובים ביותר במיוחד בשבילכם.
אם הנכם עדיין מעוניינים בשיפור בריאותכם הנפשית ומוכנים למטפל חדש, תפנו ל- Helppoint.
את אנשי המקצוע שלנו אנו בוחרים בקפידה ובוחנים אותם לפי סימני האזהרה עוד לפני ששולחים לטיפול בלקוחות. כאן בוודאות תמצאו את הפסיכותרפיסטים הטובים ביותר שיענו על כל דרישותיך.