עם חדשות על עליית שיעורי המוות, פיטורים המוניים, דרישות ממנהיגי העיר לא לעזוב את הביתים, ודיווחים מבתי חולים שהאספקה נחלשת, הישראלים לא רק בהלם, הם כבר באמת בפאניקה מ הווירוס החדש בשם הקורונה.
על פי סקר מקוון בין אנשים מבוגרים המתגוררים בישראל, שנערך בין 28 במרץ ל-03, 78% מהגברים ו-82% מהנשים הם במידה מסוימת מודאגים מהתפרצות מגיפת הקורונה.
על פי דיברי פסיכולוגים, חרדה ופחד הם תגובות טבעיות, כך שזה נורמלי להרגיש חסר ביטחון, שכן הרבה על הווירוס החדש אינו ידוע אפילו למומחים. “חרדה היא הדרך של אמא טבע להגן עלינו על ידי כך שהיא דוחפת אותנו לפתור בעיות של אי ודאות ולמצוא פתרונות”, אומר פסיכולוג שמתמחה בהפרעות חרדה. ובנוסף לכל זה, אובדן עבודה, בעיות במשפחה, ועבור ישראלים רבים כל זה בה בנוסף להפרעות נפשיות תמידיות. כל זה יוצר בסיס למתח מאוד מבוסס ומאוד רציני, מה שיכול להוביל להשלכות עצובות מאוד ואפילו למחלות.
אבל בזמן שלהיפטר לגמרי מהלחץ והחרדה הקשורים לקורונה זה משימה קשה, בהחלט אפשר לשלוט בו, כדי לשמור על הבריאות הנפשית של האנשים ועל המערכת החיסונית שלהם.

Helppoint דיבר עם פסיכולוגים ואנשי מקצוע המתמחים בבריאות הנפש, על מה שעובד הכי טוב במצבים אלה של משבר, ומה הם מייעצים לכולנו לעשות.

1. דבר ראשון שכל הפסיכוטרפיסטים והפסיכולוגים מייעצים זה הגבלת החשיפה התקשורתית, במיוחד אם אתם כבר נאבקים עם חרדה ממגיפת coronavirus.
מאחר שפאניקה מתרחשת כאשר אנשים מעריכים יתר על המידה את האיום וממעיטים ביכולתם להתמודד איתו, צפיה בדיווחים שמדגישים שוב ושוב את ההתפשטות המהירה של מגיפת הקורונה וחוסר הטיפול היעיל, הוא דלק לאש החרדה והלחץ.
למרות שלפעמים זה טוב שיש לך מושג כללי על מה שקורה, במיוחד אם אתה גר ליד אזור עם ריכוז גבוה של מקרי הידבקות בנגיף הקורונה. אולם בכל זאת חשוב להגביל את החשיפה לתקשורת, במיוחד ממקורות לא רשמיים או לא אמינים.

ביום שישי, המנהל הכללי של ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדוונום גבראיסוס, הפציר באנשים לבדוק חדשות רק ממקורות אמינים וייעץ להם לעשות זאת לא יותר מפעמיים ביום.

 

2. עשה כמיטב יכולתך כדי להגן על עצמך ועל משפחתך, כולל סטנדרטים של היגיינה ומנהגים של התרחקות חברתית.
פעולה היא תרופת נגד לחרדה, ויש למעשה הרבה דברים שאנשים יכולים לעשות כדי להגן על עצמם ובני משפחותיהם כדי שלא להידבק בנגיף הקורונה – coronavirus.
רחצו את ידיכם לעתים קרובות ובצורה יסודית, שימו לב לחיטוי משטחים, הימנעו ממגע אם אנשים חולים, ואם אפשר ממגע אם כל האנשים, וודאו שיש לכם אספקה סבירה של מזון לא מתכלה ואספקה אחרת, והישארו בבית ככל האפשר.

 

3. לתרום להגנת הקהילה שלכם, על ידי כך שאתם יכולים לעזור יותר לשכנים בגיל המבוגר.
אתה יכול גם לנקוט בצעדים שונים כדי לעזור לשכנים שלך ולאלה שגרים בקרבת מקום, בין אם זה לעוזר לשכן קשיש עם מצרכים, לתרום דם, או להישאר בבית, אפילו כשאתה מרגיש בריא ויכול לצאת.
כי אנשים אסימפטומטיים יכולים לשאת ולהפיץ את ווירוס COVID-19, הבחירה שאתה עושה כשאתה הולך למקום כלשהו יכולה להיות בחירה בין חיים ומוות עבור מישהו אחר.

 

4. נסה להתמקד במה שטוב בכל המצב הזה, לא על מה שאתה פיספסת או הפסדת בגלל המגיפה.
במקום להשרות פחד כי תוכל לתפוס את coronavirus, החתונה שלך תבוטל, או הילדים שלך לא ילכו לבית הספר עד הסתיו, עדיף להתמקד בכל הבדברים הטובים שקורים לך. לדוגמה, זו הזדמנות טובה לבלות יותר זמן עם הילדים שלך, או לקחת הפסקה מ ההמולה היומיומית ולסדר את המחשבות שלך. פשוט תעצרו ותחשבו מה באמת חשוב בחיים שלכם ומה משני.
פסיכולוגים מייעצים לאנשים להכין רשימת “תודה” יומית ליצירת יציבות פסיכולוגית. זה גם עוזר לנו להפסיק להתמקד באיומים פוטנציאליים או ביסודות שליליים של הסביבה, וזה מה שהמוח הלימבי שלנו אוהב לעשות. הרחבת האופקים שלנו והכרה כי בזמנים קשים ולא בטוחים, יש גם דברים טובים בחיי היומיום שלנו יכול לעשות את ההבדל הגדול.

 

 

5. חפש עזרה מקוונת אונליין מפסיכולוגים ואנשי מקצוע לבריאות הנפש, כידי להוריד או לשחרר את תחושת החרדה והפחד.
בכל רחבי הארץ, פועלים שירותי עזרה פסיכולוגית מקוונת כגון Helppoint, שעובדים אונליין דרך האינטרנט ומוכנים לעזור לאנשים להתגבר על לחץ, פחד, והתקפי חרדה. פסיכולוגים מקצועיים ומוסמכים עובדים מסביב לשעון על פלטפורמות מקוונות אונליין, שיכולים לתת לך עצה כיצד להתמודד עם לחץ וחרדה, בזמן שאתה אפילו לא צריך לעזוב את הבית שלך כדי לקבל את עצתו ועזרתו של פסיכולוג מוסמך. אתה יכול לתקשר עם פסיכולוג באינטרנט, באמצעות התכתבות בצ’אט מקוון או באמצעות מפגש וידאו מקוון. עבור אנשים הזקוקים לתמיכה קבועה בגלל המצב הקשה שנוצר בעקבות נגיף הקורונה.

 

6. פשוט תנשמו.
אתה אפילו לא צריך ללכת לפסיכולוג כדי להשתמש בקסם של נשימה פשוטה, שיכול להפחית את תחושת החרדה.
פסיכותרפיסטים ממליצים על שיטת 4-7-8, שיכולה להחזיר את תחושת הרוגע כאשר אתם מרגישים שאתם יוצאים מכלל שליטה. שיטה זו כוללת שאיפה במשך ארבע שניות, והחזקת נשימה במשך שבע, ונשיפה לשמונה שניות. מה שהכי חשוב בשיטה הזאת, זה שהנשיפה צריכה להיות ארוכה יותר מאשר הנשימה. הארכת הנשיפה מדגישה שחרור – אתה משוחרר מכל מה שקורה בראש שלך וזה מקל על תחושת הלחץ ו החרדה.

 

7. נסה לדבוק בסדר יום רגיל.
חשוב מאוד לבנות סדר ושגרה בפעילות היומיומית. אסטרטגיה זו חשובה גם למבוגרים וגם לילדים, מאז ביטול הטקסים היומיומיים הרגילים, כגון נסיעה לעבודה או הליכה לבית קפה בסופי השבוע.
פסיכולוגים מיעצים לדבוק באותו לוח זמני שינה וארוחות כמו לפני בוא הקורונה או כפי שהוא נקרא COVID-19 coronavirus.

 

8. תאכל בריא, אל תעשן, ואל תשכח להתאמן.
תזונה טובה ותנועה מספקת אנרגיה טובה גם לגוף וגם לנפש. ארגון הבריאות העולמי ממליץ לאכול מזון בריא, פשוט ומזין שיעזור למערכת החיסונית לתפקד כראוי, , להגביל צריכת אלכוהול והמשקאות המסוכרים, ולהימנע מעישון, כי עישון יכול להגדיל את הסיכון לסיבוכים רציניים אם תידבקו בנגיף הקורונה.

בנוגע להתעמלות גופנית, מטפלים רבים ממליצים לעשות לפחות 30 דקות ביום למבוגרים ו-60 דקות לילדים. אם אתם לא יכולים לעזוב את הבית שלכם, תמיד תוכלו למצוא קטעי וידאו אם תרגילי היתעמלות באינטרנט. תרקוד לצלילי מוזיקה, תעשו יוגה, או תעלו ותרדו במדרגות. לאנשים שעובדים בבית, רופאים מייעצים לקום להפסקה קצרה כל חצי שעה.

 

9. השתמש בזמן כדי לשפר את היחסים עם אנשים שיקרים לכם ותשתמשו בהזדמנו הזו כידי להתחבר מחדש עם חברים ותיקים.
בידוד חברתי יכול לעודד דיכאון ובטווח הארוך אפילו להוביל לתוחלת חיים קצרה יותר.
למרבה המזל, היום זה מאוד פשוט. כלים כמו FaceTime וסקייפ יכולים לעזור לנו לשמור על קשרים אלה מבלי לחשוף את עצמנו לסיכון של הידבקות מהקרונה. על ידי לקיחת יוזמה, ותקשורת אם אנשים אחרים כידי לשאול לשלומם — אתם בעצם משפרים את הבריאות הנפשית שלכם וגם עוזרים להם בכך שהם מרגישים נתמכים על ידכם. מחקרים מראים שהיתנהגות כזאת יכולה להפחית את תחושת החרדה והפחד.

 

10. תהיו בריאים, תשמרו על עצמכם ועל יקיריכם!